Sinds ik mijn laatste column voor antimonopolie heb geschreven is veel veranderd in de wereld.
Het nieuws dendert tegenwoordig over ons heen. Je krijgt geen kans het te consumeren want het volgende nieuwsfeit is al weer aan de orde.
We leven van headline naar headline zonder de context mee te krijgen.

Ach, dat hoort bij de vooruitgang denk ik dan. Die gedachte probeer ik vast te houden maar lukt zo moeilijk.
Kunnen wij ons eigen leven nog wel leiden? Trollen produceren fake news. De machtigste man ter wereld verklaart feiten tot fake news.
Google en facebook weten alles van ons.
We swipen er lustig op los en gebruiken onze smartphones zoveel dat sociale contacten eronder lijden.
Ook gezellig streamen verhoogt de feestvreugde. Lekker netflixen, vlogs bekijken op Youtube. Heerlijk die saamhorigheid!

En de radio? Internetradio vervangt met rasse schreden de traditionele FM radiostations. Je kunt hierdoor ieder radiostation waar ook ter wereld beluisteren. Heerlijk al die vrijheid.
Geen interesse in het beluisteren van een radiostation? Stel dan je eigen muziekprofiel samen en beluister het op Spotify of Itunes.

Was het vroeger dan beter? Natuurlijk niet! Alle tech-ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar is absoluut een verbetering.
Maar ………. vroeger had je nog iets te wensen. Wat dan? Bijvoorbeeld pop muziek die 24/7 zou worden gedraaid. Dj’s die een goed programma konden maken. Een horizontale programmering.
Het was niet aanwezig waardoor de lokale piratenstations zo goed scoorden.
Ik, en velen met mij, hadden een honger naar verandering. Verandering die uiteindelijk is gekomen, maar tegen welke prijs?

Je eigen radio- en televisieaanbod samenstellen. Het kan.
Niet meer afhankelijk zijn van tijdschema’s. Het kan.
Je voelt je vrij maar steeds vaker ook leeg. Het echte contact wordt steeds minder.
Onzichtbare beïnvloeding, op basis van verzamelde data en toegepaste algoritmes, bepalen daarnaast ons handelen.
Een sluipmoordenaar ligt op de loer. Hoe ziet ons maatschappelijk leven eruit over 20 jaar? Misschien moet ik deze vraag laten beantwoorden door Google assistent of Apple’s Siri. Ben benieuwd naar het antwoord.

Laten wij bij deze ietwat sombere beschouwing genieten van een nostalgisch moment. Hofstadradio is terug. Sinds eind augustus luister ik regelmatig naar Hofstad. Het voelt als een warm bad. Zo herkenbaar en toch anders dan stations als Radio 10. Het is alsof ik mijzelf onderdompel in de Hofstad Radio sound.
Hulde aan de muzieksamenstellers. Dit voelt absoluut als een verjongingskuur voor een oudere zonder bijwerkingen.
Wat wil een mens nog meer!

Raimond de Jager

%d bloggers liken dit: