Legendarisch radiostation keert terug

Vanaf zondagochtend 26 augustus is het legendarische Haagse radiostation Hofstad Radio weer te beluisteren. Hofstad, dat vanaf 1980 een van de meest invloedrijke illegale radiostations was, is in eerste instantie online te horen. Initiatiefnemers zijn enkele betrokkenen van toen, gedreven door onvrede met het huidige aanbod en (een beetje) nostalgie.

De zeezenders voor de kust van Scheveningen stopten in 1974. De radiomakers gingen ondergronds in de residentie. Het illegale Haagse radiocircuit van de jaren ’70 tot ‘90 werd legendarisch. Hofstad, vaak tot in Amsterdam en Antwerpen te beluisteren, telde zelfs enkele tienduizenden leden. De zender speelde een belangrijke rol bij het vernieuwen van de Nederlandse radio. Voor het eerst werd 24 uur per dag uitgezonden, met professionele processing en een duidelijk eigen format. Spraakmakend was ook het illegale karakter, waarbij door de overheid flink gejaagd werd op de grote Rohde & Schwarz-zenders (in het Haagse circuit ‘Harry’ genoemd, naar de toenmalige minister van CRM, Harry van Doorn). Eind tachtiger jaren ging Hofstad uit de lucht. Van 2003 tot 2009 keerde Hofstad terug als (legaal) regionaal commercieel station. Veel radiomakers uit de begintijd werden later grote namen in Hilversum, zoals Rick van Velthuijsen, Wessel van Diepen en Jeroen van Inkel.


Radiogevoel
Veel Hofstad-makers bleven actief in de radio- en muziekwereld. Maar het radiogevoel van toen, constateerden ze, is niet meer terug te vinden bij de huidige stations. De betrokkenheid die luisteraars voelden bij de stations in de jaren tachtig, lijkt verdwenen. En ook de muziekkeuze was destijds diverser, vernieuwender en bestond uit meer dan steeds dezelfde hits.


Hoog ‘o ja!’-gehalte
Reden genoeg om het oude Hofstad Radio nieuw leven in te blazen. Het station keert daarom in eerste instantie online terug. Uniek aan de stream van Hofstad is de muziekkeuze. Daarvoor selecteerden de makers hits uit vooral de jaren ‘80 en in mindere mate de jaren ‘70 en ‘90. Dat leidde niet tot dezelfde platgeslagen hits die overal te horen zijn, maar tot een muziekmix met een hoog ‘o ja!’-gehalte. Een belangrijk selectiecriterium: zou deze muziek ook vandaag weer uitgebracht kunnen worden? De liefde voor muziek was en blijft daarbij een belangrijke drijfveer. De stream is bovendien maandenlang getuned om de muziek de warmte en diepte uit het analoge tijdperk mee te geven.

 

Hofstad Radio is vanaf zondagochtend 26 augustus te beluisteren via www.hofstadradio978.nl.

%d bloggers liken dit: