Haags illegaal radiocircuit herleeft voor 48 uur op 106.7 fm

(Foto Jos van Leeuwen - Haagsche Courant 24-03-1991)

Hofstad Radio op 29 en 30 november 2016 opnieuw in de lucht

Op woensdag 30 november herleven oude radiotijden in Den Haag. De bekende piraat Hofstad Radio is dan weer voor twee dagen in de lucht, op 106.7 fm. De stichting Haags Radioarchief roept de zender eenmalig tot leven, om de komst van het Popmuseum te steunen en het rijke radioverleden te eren. De datum is niet willekeurig gekozen: Hofstad Radio zond voor het eerst uit op 30 novemer 1980.

 

Programmering

De uitzendingen van Hofstad Radio staan op 29 en 30 november in het teken van het Haagse radioverleden. Naast veel muziek zal Hofstad op woensdag 30 tussen 17u en 21u vier uur lang oude radiofragmenten uitzenden. Op 29 november starten de uitzendingen met een bijzonder Haags thema: het Popmuseum. Het museum is op dit moment nog in Hoek van Holland gevestigd, maar moet een permanente plek in de hofstad krijgen.

De programma’s op 29 en 30 november worden verzorgd en gepresenteerd door een keur aan oude bekende radionamen zoals Rien van Bylandt, Peter de Groot, Roberto, Harmen Huizinga, Jurgen, Peter Winters en Rob Hofland.

Haags Radioarchief

De fragmenten die worden uitgezonden zijn afkomstig uit het Haags Radioarchief.  Dat archief krijgt op 30 november een formele status met de oprichting van de stichting Haags Radio Erfgoed. Doel van de stichting is het Haagse radioverleden levend te houden. Het bestuur van de stichting wordt onder meer gevorm door radio-veteranen Hans Hemmes (Telstar, Radio Stad, Radio West), Rob van Dijk (oa Telstar, Hofstad, Wereldomroep, Rijnmond), Rob Hofland (oa Telstar, Hofstad, Unique).

Hofstad Radio maakt een onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse (en Haagse) radiohistorie. Nadat de zeezenders zoals Noordzee en Veronica in 1974 waren verdwenen door een wettelijke aanpassing werd Den Haag dè radiostad van Nederland. Op bijna letterlijk elke straathoek verschenen radiostations. Van bijzondere zenders, zoals special ‘bingo’-stations, tot bijna professionele stations met een vaste programmering, zoals Radio Centraal en later Hofstad Radio. Eind zeventiger Jaren telde de Haagse regio honderden radiostations. Tot grote vreugde van de luisteraars, maar tot ergernis van de Radio Controle Dienst, die fanatiek jacht maakte op de illegale zenders.

Trendsettend

De Haagse illegale radiostations hadden ook sociaal veel betekenis voor de stad. Zo kon je bij veel stations kon je opbellen om spullen te verkopen, de groetjes te doen of een plaat aan te vragen. Bij de fameuze Bingo-zenders kon uiteindelijk zelfs een auto gewonnen worden. Sommige stations organiseerden zelfs voetbaltoernooien of zonden uit vanaf evenementen, zoals de Haagse kermis Rekreade. Er werd veel samengewerkt met de Haagse popscene; regelmatig waren interviews te horen of werden er popconcerten en optredens georganiseerd. Hofstad Radio kende een officieel popporgramma en Radio Centraal bracht een succesvol klassiek programma voort: Arie op Muzieksafari op Radio Centraal, dat later op Radio West te horen was.

Baanbrekend

Het Haagse radioverleden effende het pad voor de commerciële radio in Nederland. Zonder dat ze het zich bewust waren, pasten de stations in een Haagse traditie. De eerste commerciele radiouitzendingen van Nederland werden namelijk verzorgd door Ir. Idzerda in de twintiger Jaren vanuit de Beukstraat in Den Haag. Na de jaren tachtig ontwikkelde radio zich tot vele lokale en regionale omroepen: onder andere voormalig wethouder Henk Kool was nauw betrokken bij de oprichting van Omroep West. Ook de commerciële radio ontwikkelde zich landelijk en regionaal. Het Haagse verleden is daarin nog goed terug te zien; veel nu bekende landelijke DJ’s en producers maakten vroeger programma in de Hofstad. Denk aan Will Luikinga, Rob Stenders, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Adam Curry, Rick van Velthuijsen, Johan Visser. Maar ook bekende (radio-) vormgevingstemmen als Kas van Iersel, Bart van Gogh en Robert Ziaja: nu de stem die je hoort op Sky Radio, de ‘stem’ van Radio West en de stem van de voice-response van ING Bank en ABN AMRO.

Waar te beluisteren?

Bij elkaar genoeg voor twee dagen ouderwets warme radio, zeker fijn als je het weer buiten ziet. Dus kruip bij de kachel en zet je PC aan of pak je transistorradio er bij!

Hofstad Radio is op 29 en 30 november 2016 te beluisteren op de volgende wijzen:

 • In de Haagse ether op de FM frequentie 106.7
 • Via de website hofstadradio978.nl vind je een link naar de muziekstream.

Sponsors

De uitzendingen van Hofstad Radio in 2016 worden mogelijk gemaakt door Museum Rock Art, Ziaja & Dorst, Brouwerij Scheveningen, De Waterreus, The House of Business, Boekwerq, Rode Boei, het Commissariaat voor de Media en Agentschap Telecom met bijzondere dank aan FeelGood Radio en Omroep Rijswijk.

20 gedachten over “Haags illegaal radiocircuit herleeft voor 48 uur op 106.7 fm”

 1. 2016 Het jaar van de nostalgie. Pick-upjes, platen en lineair radio luisteren.
  Leuk al die retrospectieve ouwe lullen. Ben ik er overigens ook één van…
  Succes. Laat het een mooie dag worden.

 2. Mooi zeg! Waarom doen jullie niet zoals 192 Radio Veronica ? Ook zo geweldig met oude fragmenten dagelijks van het zendschip toen der tijd!! Ik zou een vaste luisteraar zijn!!!!!!

 3. Hai Hofstad, zoveel herinneringen als ik deze muziek hoor. Heel erg fijn om urenlang hier voor de boxen te liggen en alleen maar nummers te horen die je zolang niet meer hebt gehoord. Tegelijk klinkt het ook weer zo enorm vertrouwd..Dank, we hebben hier heerlijke dagen

 4. Radio zoals het toen was, en schijnbaar nog steeds kan, het heeft iets.
  Wat een gemis toch, vanaf 17 uur vandaag (30e) is het helemaal geweldig met unieke oude fragmenten, nu weer door met luisteren naar Ron Bisschop en Jeroen van Inkel, dit kan gewoon zo nu op de radio….
  Jammer dat het maar 2 dagen zijn

 5. Dank jullie wel allemaal voor het luisteren naar Hofstad Radio op 106.7, op 828 Middengolf of via een van de vele streams.

  We zijn overweldigd door de duizenden (!) leuke reacties, oude fragmenten en herinneringen.

  Radio leeft in Den Haag, zoveel is zeker.

  Dus: houd het op Hofstad. En in 2017…wie weet…

  Het team van Hofstad Radio 1980 – 2016, 36 jaar Classic Hitse.

  In de Randstad, dit is Hofstad.

Geef een reactie